Onze diensten

Rietdekker & Timmerman A.J.Vink realiseert voor u allerhande rieten dakbedekkingen en gevelbekledingen. Behalve de rieten daken en gevelbekleding zijn wij gespecialiseerd in het maken en bedekken van priëlen en hooibergen en -mijten. Hierbij verrichten we ook het benodigde timmerwerk: ook dit en andere houtgerelateerde zaken behoren tot ons dienstenpakket. Rietdekker & Timmerman A.J. Vink biedt u behalve rietdekken en timmerwerken ook vakmanschap op het gebied afwerking en onderhoud.

Lees meer over wat wij voor u kunnen betekenen

In het overzicht hieronder leest u meer over de diverse diensten waar wij ons in specialiseren. Klik op het gewenste kopje links in beeld om de informatie weer te geven.

Nieuwe daken

Er zijn twee manieren om riet op een dak te bevestigingen. Via een open kap of een gesloten kap constructie. Hieronder leest u van beide varianten van de rieten kap de voor- en nadelen. Voor voorbeelden van nieuwe rieten daken, kijk op de pagina ‘Projecten‘.

Gesloten constructie (schroef dak)

Bij een gesloten constructie wordt het riet op een dichte onderlaag bevestigd, bijvoorbeeld een underlayment- of spanoplaat. Ook kan dit een speciale isolerende en dampdichte plaat zijn.

Voordelen:
een uitstekende isolatiewaarde (een rc-waarde van 2,5 of hoger, dit is afhankelijk van het soort dakplaat) de hoge isolatie waarde zorgt voor een lagere energierekening voldoet aan de huidige bouweisen hoge brandveiligheid, wat u een lage verzekeringspremie oplevert binnenzijde van het huis / de schuur is vrij van stof dat normaal gesproken uit het riet komt

Nadeel:
in eerste instantie een dure constructie, maar op den duur wordt dit terugverdient vanwege de lage energierekening en lage premie voor de brandverzekering

Open constructie (traditioneel dak)

Bij deze constructie wordt het riet bevestigd op panlatten. Een constructie die met name vroeger veel werd toegepast. Sinds de opkomst van het schroefdak, wordt dit voornamelijk nog toegepast op monumenten, oude boerderijen, tuinhuisjes en bergkappen.

Voordelen:
er is heel veel ervaring met deze constructie. Al meer dan 6000 jaar worden rieten daken op deze manier gedekt het is in gewicht een lichte constructie veel ventilatie, dus ideaal voor stallen (i.v.m. diverse dampen van het vee) van binnenuit is het riet te zien, iets dat veel mensen mooi vinden

Nadelen:
groot energieverlies (rc-waarde = 0) met als gevolg een hoge energienota voldoet niet meer aan de huidige bouweisen er komt veel stof uit het riet hoge premie van de brandverzekering, omdat deze constructie brandgevaarlijk is

Vervangen van bestaande daken

Wilt u uw bestaande rieten kap vervangen? Of heeft u momenteel een andere vorm van dakbedekking en overweegt u een rieten dak? Wij adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden. Door u goed te adviseren over wat er bij komt kijken, staat u niet voor verrassingen op het moment dat wij het rieten dak aanbrengen. Ook niet onbelangrijk zijn de kansen en mogelijkheden die zich voordoen, wanneer u uw dak vervangt: denk daarbij aan het plaatsen van een dakkapel of het verbeteren van de isolatie. Tenslotte adviseren wij u over de beheersbaarheid van het project: hoe zorgen we er gezamenlijk voor dat planningen gerealiseerd worden en uw budget niet overschreden wordt!?

Dit zijn slechts enkele aspecten die hierbij een rol spelen. Het antwoord op een aantal gerelateerde vragen vindt u ook op de pagina ‘Vraag & Antwoord‘, echter is het voor u wellicht wel zo verhelderend als u dit in een persoonlijk gesprek wordt verteld. Neem daarom vrijblijvend contact op met Rietdekker & Timmerman A.J. Vink: wij staan u graag te woord!

Dakkapellen en dakdoorvoeren

Het leveren en plaatsen van dakkapellen en dakramen is mogelijk, ongeacht grootte of vorm. Ook is het afgetimmerd opleveren van dakkapel of dakraam is een mogelijkheid, indien van toepassing in samenwerking met de aannemer. De afwerking rondom een dakraam is naar wens leverbaar.

Dakdoorvoeren

Het is mogelijk om een ontluchting in een rieten dak te leveren en te plaatsen, bijvoorbeeld voor de afzuigkap, de badkamer, de toilet, etc. Tevens plaatsen wij afvoeren voor een cv-ketel of openhaard. Dit vindt vaak plaats in samenwerking met de installateur

Hooibergen, priëlen en veranda's

Buiten vertoeven en genieten van het buitenleven is de trend van de afgelopen jaren: meer mensen willen lekker buiten kunnen zitten, ook als de weersomstandigheden minder goed worden, het eerder donker en wat kouder wordt. Hiervoor lenen priëlen en veranda’s zich natuurlijk prima voor, maar ook prachtige hooimijten zien wij steeds vaker gebruikt worden als overkapping om onder te verblijven.

Rietdekker en Timmerman A.J. Vink heeft ruime ervaring in het dekken van hooibergen, priëlenen veranda’s: hiervoor bent u bij ons aan het aan het juiste adres. Details en afwerking aanbrengen, zoals het lood rondom de palen en het verzorgen voor het timmerwerk van de afwerking behoort tot ons dienstenpakket.

 

Novariet

Wilt u de uitstraling, structuur en kleur van natuurlijk riet, maar dan gecombineerd met de voordelen van een onderhoudsarm dak? Of is uw dakhelling te plat voor natuurriet? Dan bieden wij u Novariet als alternatief.

Doordat Novariet niet onderhevig is aan weersinvloeden blijven de kleurtonen perfect in balans en ontstaat een natuurlijk kleurverloop dat niet van traditioneel riet te onderscheiden is.

Onbrandbaar riet

Novariet is onbrandbaar: dit komt omdat het is opgebouwd uit polymeren. De onbrandbare rietstengels zijn oneindig getest op brandgevaar bij diverse temperaturen. De producent garandeert u een veilig onbrandbaar dak. Hierdoor is Novariet ook geschikt in dichtbebouwde gebieden zoals steden.

Made in Holland

Novariet wordt in Nederland geproduceerd en is van topkwaliteit. Elke stengel is traceerbaar tot de bron. Zo zijn we er zeker van dat alleen de beste grondstoffen worden gebruikt voor het materiaal van uw rieten dak. Op die manier garanderen wij constante kwaliteit, duurzaam voor vele jaren.

Onderhoudsarm

De kunststof stengels vormen niet of nauwelijks een voedingsbodem voor mos: hierdoor hechten deze zich maar moeizaam op uw dak van Novariet. Ook behoudt het riet zijn vorm en dikte: het is een duurzaam materiaal dat door de hoge kwaliteitseisen bij de productie vele jaren meegaat en uw dak zeer onderhoudsarm is.

Nokafwerking

Voor de afwerking van de nok van een rieten dak zijn er verschillende mogelijkheden, zoals keramieken nokvorsten of koperen nokvorsten.

Keramieken nokvorsten

De keramieken nokvorst wordt het meest gebruikt. De nokvorst is standaard leverbaar in kleuren rood en blauwgrijs, maar kan ook in alle kleuren geglazuurd geleverd worden.

Kopernok

Deze mooie nokafwerking heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele nokafwerkingen, namelijk:
– een lange levensduur
– na het vervangen van het riet kan de nok gemakkelijk hergebruikt worden
– koper geeft kopersulfaat af aan het dak: dat helpt mos- en algengroei tegen te gaan

Timmerwerken

Naast het aanbrengen van rieten daken, voeren wij ook (herstel)werkzaamheden uit op het gebied van timmerwerken. Denk aan het plaatsen van dakkapellen, dakramen en het verzorgen van de de afwerking van dergelijke werken. Overige timmer- en bouwwerkzaamheden zijn in overleg mogelijk.

Onderhoud

Onderhoud verlengt de levensduur van uw rieten dak en is daardoor belangrijk. Als er een kleine beschadiging in het rietdek van uw dak is ontstaan, laat dit dan repareren om verdere schade te voorkomen. Er zijn plekken op een rieten dak (killen en drupranden) die meer onderhoud vergen, omdat deze veel water te verwerken krijgen en slecht drogen. Dit geldt ook voor de bovenkant van een dakkapel, omdat deze helling platter is dan de rest van het dak.

Er zijn ook andere factoren die een nadelig effect kunnen hebben op de levensduur van uw rieten dak (bijvoorbeeld dennennaalden en algengroei). In dennennaalden zit een zuur wat slecht is voor uw dak. Algengroei is niet goed voor uw dak, omdat dit het dak afsluit. Laat dit daarom verwijderen.

Mos is niet zo schadelijk als algengroei, omdat mossen geen afsluitende laag vormen. Bij groot onderhoud aan uw dak halen wij het mos en het bovenste laagje van het riet weg. Het riet wat hier onder zit, is meestal nog goed. De gaten vullen we op met riet en het dak kloppen we aan, zodat het er weer netjes uit ziet. De vorst wordt ook gerepareerd als dit nodig mocht zijn. Ook de bindingen worden gecontroleerd en indien nodig vervangen. Zoals u hierboven kunt lezen, is het onderhoud van uw dak afhankelijk van veel factoren, waardoor het lastig is aan te geven om de hoeveel jaren u onderhoud aan uw dak moet plegen. U kunt altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend advies.

Opleverkeuring

Om de kwaliteit van het rieten dak verder te bevorderen, heeft de Vakfederatie het initiatief genomen tot het opzetten van een opleverkeuring van rieten dak- en gevelbekleding. De keuring verschaft zekerheid over uitvoering en kwaliteit van het nieuw gelegde dak of aangebrachte gevelbekleding. Tijdens opleverkeuringen wordt het aangebrachte riet beoordeeld op alle relevante kwaliteits- en levensduur aspecten. Er wordt tevens gekeken of de rietdekker aan al zijn verplichtingen heeft voldaan. Iedere keuring wordt schriftelijk vastgelegd. Ook wordt bij goedkeuring een oplevercertificaat opgemaakt. In het geval dat het dak niet wordt goedgekeurd, wordt dit met redenen omkleed per brief gerapporteerd.

De uitvoering van deze opleverkeuringen wordt gedaan door een onafhankelijk, erkend facilitair bureau van de Vakfederatie Rietdekkers: Riet ABC BV. Indien u een dergelijke keuring wilt laten uitvoeren, kunnen wij uiteraard in contact brengen met deze instantie. Wilt u meer weten over de keuring, dan kunt u dit nalezen op de website van de Vakfederatie Rietdekkers.

Verzekering

Over het verzekeren van rieten daken is veel onduidelijkheid, omdat er veel fabels rond gaan. De eenvoudige werkelijkheid is dat rieten daken vandaag de dag prima te verzekeren zijn. U leest her al meer over op de pagina ‘Vraag & Antwoord‘. Wij verzorgen zelf geen verzekeringen, maar kunnen u informeren over de verkrijgbare polissen en in contact brengen met een gespecialiseerde verzekeraar. Heeft u vragen over het verzekeren van uw dak, dan praten wij u graag bij en voorzien u van de juiste contactinformatie.